Saturday, November 13, 2010

25 things about XAR

sila baca ni dulu:"once you have been tagged,you are supposed to write a note with 25 random,things,facts or goal about you.at the end,choose 5 people to be tagged.you have to tagged the person who tagged you.if i tag you,its because i want to know more about you."


okey... sebgai permualaan blog baru ni... i'll state 25 things about me... za ditagged oleh my twin....ATIAQIATINA... :)


let's find out..these are the 25's :


  1. Nama penuh saya Siti Zareha binti Azahari. Kawan2 panggil saya  dengan nama Za, Eha, Reha, Zariiiha, Zareh pun ade gak… ishk3… ade panggil Kak Eha, Kak Za, Akak….hihi… erm… dulu pnah ade kawan yang panggil saya ngan nama Hime… ade gak yang panggil Himawari… haish…. :P haa,… yang paling saya ingat bila kat sekolah, murid-murid panggil Cikgu Siti dan ade gak yang panggil ‘Ustazah’… huhu segan betul saya…
  2. Tarikh lahir 20.09.1989…. haa saya lahir pukul 6.45 pagi… lau nak wish bday, tunggu 645pagi la… hihiihii.. pada 20.09.2009 adalah hari pertama Raya Puasa pada tahun lepas…. Gembira sangat.. ase nak menangis… terharu… Orang boleh kata yang itu cuma kebetulan jer.. tapi bagi saya tu adalah perancangan hebat dari-Nya… Allahuakbar… J
  3. Saya dan cinta….haaa banyak citer… hehehe… apa orang nak kate, saya tak kisah… saya dah cuba buat yang terbaik untuk diri saya… insyaAllah… saya letakkan ‘In Relationship’ kat Fb bukan nyer nak bangga2… saya cuma tanak ada orang ganggu saya lagi.. sbb saya dah berpunya…  hee~
  4. About family saya, saya anak ke6 dari 8 adik beradik… 4laki 4 ppuan… fair… hehehe.. saya bongsu pompuan… agak2 manja ngan family… bila fon family, orang kate saya fon boyfren… sbb: hehehe faam2 ajer… tapi, saya tegas taw.. hak3… saya tak garang, saya tak banyak cakap tapi saya suka senyum… J
  5. Haa,… martial art, saya da belaja Silat Gayung Malaysia… haiyaa….kkk… hehe… Silat Gayung Pattani pun ade gak mase sek men dulu… Saya da minat PSSGM masa sekolah rendah ag… dak2 laki suka usik2 saya.. huhu apa saya bagitau mereka… haaa, masuk la kalow berani… saya eksyen je mcm nak bersilat tp saya tak tau ap pun… hihi.. diorang pun tak berani sbb abg sy jurulatih silat… abang saya tanak ajar saya, die suh sy amik jurulatih lain… huhu sedey.. my family, ramai y pesilat, adik saya pun pesilat gak…n now, I learn Taek Won Do… saya nak berdikari… saya harap dengan ilmu yang sikit ni saya dapat pertahankan diri dalam apa jua situasi nanti… nanti nak jadi super mummy….hehe my future hubby, jangan isow, I will take a good care of our kids…. Hihihi
  6. I love music.. dulu, buku yang paling saya syg ms sekolah rendah adalah buku Muzik… dalam buku tu saya lukis2, kaler2, balut, sebb sygg….sgt… hehe bila waktu muzik, saya suka Recorder… sbb terlalu minat nak main tu, abah belikan satu, Yamaha.. ingat ag… gembira sgt… kat umah, bukak buku, cuba main sendiri…. Hehe kat sekolah, dah bleh main da…. Sbb kat umah dah prektis… wee~ skang, I join Pekomperi Traditional Orchestra kat IPIS… best… hehe saya skang da minat nak main piano plak… haa… bila ade duit nanti saya nak beli keyboard dulu… ade duit banyak baru beli piano… hihi nak ajar anak2 saya main piano la nanti… hihi (angan2 jer, hop jadi kenyataan).. buat my future hubby, saya nak mainkan lagu2 romantik bila da kawen nanti….waaaaa….. hehe
  7. Buah yang saya suka makan ialah pisang, tembikai susu, ngan betik…… haish… jangan bagi saya ngadap buah2 tu… saya boleh habiskan ianya sekelip mata… hahhahaha… sebenanya banyak ag buah y sy suka makan, tapi y tertulis tu adalah antaranya…. Hehe
  8. Masa kecik2, saya sekolah kat tadika kemas Gondang, n den, Sekolah Kebangsaan Gondang, da besar sket, saya dapat tawaran MRSM Kuala Krai ngan Sekolah Agama Naim Lilbanat…. Tapi, saya ikut kata family… saya kan kecik ag, mana taw pk hal2 orang dewasa ni… ikut jer la… hehe tapi, daftar MRSM 18/3 sebb MRSM baru je bukak… hampir 3 bulan saya study kat SMK Pangkal Kalong… di sini la saya belajar PSSGM… n den, saya masuk MRSM smpai la Form5.. after dat, saya dapat offer Matrix Penang.. 10 months at Penang, saya dapat offer Utem, dan IPIS… saya ikut kata mak ayah… saya masuk IPIS… IPIS sangattt best…. J saya tak menyesal dapat IPIS…
  9. Bila pegi tandas, saya suka basahkan kaki, tapi, saya tak suka selipar saya basah… huhu pelik kn… bila da basahkan kaki, 4 sure, selipar pun basah gak… haish…. Tabiat pelik saya… huk3
  10. Saya susah nak study bila tengok bilik cam bersepah…. Haish… saya salu nak kemas2 dulu, pegi basuh baju dulu, kemas meja dulu… baru saya ase senang ati nak study… mesti take a time nak siapkan sume2 tu kan… tp, tak kisah, asal saya selesa….hehe (tp bila time malas saya, saya  tak kisah pun.. hahaha)
  11. Sangat suka Mickey…. Sangat3… hehe saya baru je beli Patung Mickey ngan Minnie ngan saiznyer sedap2 peluk (besar gak la)… hehe satu saya amik, satu lagi saya bagi rumet saya… bertuah kan die…. Hihi td baru je lepas beli mickeywatch... best2.. hehe
  12. Suka makan dan suka mengunyah... hahaha
  13. Kalow saya cakap, saya ada twin, nama Siti Zaleha, ada orang percaya…. Hihi saya nak sangat ade twin… tak pun teringin nk anak twin… gagaga~ angan2 je sume tu… tapi, saya ada twin kat UIA… nama Nurul Amizatul Azwa… haa… walau mak ayah lain tapi  kitorang kongsi datu darah… darah O…bak kata Nabil, Darah O darah pemimpin… hehe
  14. Saya sukakan warna merah… sangat2 suka… Nampak garang, kn.. tapi tu hanya luaran je… saya lembut hati… hik3 anything wane merah, saya suka….. J tapi, warna lain pun saya suka juga…
  15. Saya sangat suka kan baby kecik comel2 ngan kucing…. Tapi, bila depan orang ramai, dan baby tu bukan sedara2 dekat saya mahupun family saya, saya jadi janggal nak pegang n jaga… huhu sama la kalow kucing, saya akan peluk dan cium hidung kucing sayer jer…. saya tanak kucing orang lain… hehehe
  16. Masa sekolah saya penah gaduh ngan budak laki kelas saya kat padang sekolah..(Maknya Cikgu kelas saya ; Tahun Dua).. penah tercabut poket baju sekolah, butang tetanggal… huhu sian ngat kat die… ganas betul saya ni… saya tak kisah… sape suh ejek saya…. Bila abes waktu rehat, saya da takut nak masuk kelas ag da… hehe seb bek die tak repot kat mak die… h0h0h0
  17. Dulu, saya ade ramai kawan laki… saya lebih suka kawan ngan laki y da ade makwe… atas sebab, mereka takkan jatuh ati ngan saya ag da.. mereka da ade makwe.. jadi saya lebih selesa begitu… tapi, sumenyer berubah lepas saya kenal seseorang ni… dia buat saya ubah persepsi ni… dan sekarang, saya tanak berkawan ngan laki yang da ade gosip2 die ngan sape2… saya takut.. saya takut saya jadi orang ketiga.. saya benci bila orang kata saya perampas… sebb tu saya sanggup korban perasaan… takpe.. saya tak kisah… jodoh Allah yang tentukan… dan sekarang, saya da jarang kontek ngan kawan2 laki… maaf yer kawan2.. saya da jadi kurang selesa ngan lelaki… tapi, saya masih sayang kawan2 saya.. J
  18. Saya bukan seorang yang pemarah… hai.. macam ne nak jadi cikgu ni.. nt kena buli ngan anak murid la… hehe tapi, takpe… saya nak anak murid sayang saya atas siapa saya sebenarnya.. tanak hipokrit.. h0h0
  19. Ramai yang suka ngan senyuman saya… hak3 klaka kn…. Manis cane, saya pun tataw… saya rasa gembira bila orang kata ma abah bertuah dapat saya, sejuk mata memandang… haaa za, jangan takbur… astaghfirullah… tapi, saya cuba nak buat yang terbaik untuk ma abah….
  20. Saya bakal Cikgu Pemulihan kat sekolah nanti… Kalow kat Oversea, cikgu pemulihan semuanya da professor… huhu susah nak jaga budak2 ni.. lau nak taw, cuba la jadi cikgu pemulihan.. sgt mencabar… hehe
  21. Tade orang tahu, saya sangat suka modelling… hoho saya penah masuk pertandingan busana muslimah… hehe (bia la kan… sume pompuan….praktis ntuk sesok) lalala~ nak berdandan ntuk suami jer… weee~
  22. Saya sangat2 tak pandai nak make up sdri…. Huhuhu kadang2 tak pakai bedak langsung bila g kelas…. Lecturer cakap muka saya salu pucat… h0h0 saya sangat teringin lihat saya after makeover…. Cane la yer…. (sayer tak sempat tengok muka saya masa busana ari tu, kwn saya ade make up sket)
  23. Saya sangat gembira dengan kehadiran si dia d cc... hehe 
  24. Motivasi diri saya : hormat mak ayah bukan takut mak ayah… haa…. Saya sayang mak ayah saya dengan cara saya kawal pergaulan saya, aurat saya, percakapan saya… saya akan cuba yang terbaik… saya tanak sebab saya, mak ayah terseret ke neraka… dosa kita dosa mak ayah kita… huhu abah, ma… maafkan lakuan anakmu ini…. Halalkan dunia akhirat… sayang kamu berdua…
  25. Motivasi diri saya 2 : bila saya sendirian, saya lihat tangan saya, saya lihat diri saya, saya fikir, siapa yang hidup dalam tubuh saya ni… saya tengok lagi… saya lah… siapa lagi… ya Allah… saya ingat saya cuma tengok Siti Zareha yang melakukan semuanya dari bangkit tidur hingga tidur kembali… rupanya diri saya sendiri… ya Allah… banyak nya dosaku pada-Mu ya Allah… Ampuni daku ya Allah…. Saya lah pelakon di pentas dunia ini…. Pelakon yang terlalu banyak dosanya… pelakon yang selalu tersasar dari landasan iman… ya Allah… bantulah hamba-Mu ini… semoga setiap perbuatan dan perlakuan yang dilakukan berada di bawah rahmat-Mu ya Allah…. Ingat mati…..hmm….


i choose :
teman hati saya
kak ros

1 comment:

attoae said...

tengs k.za for tagging me...
i'll answer the tag asap...
sem0ga k.za epy2 s0km0.. ;)